BE-Alert – Afschaffing mondmaskerplicht in openbaar vervoer en reisregels
vanaf 23 mei
Bericht van de Eerste Minister, Alexander De Croo
De coronabarometer die sinds maart dit jaar op code geel stond, wordt gedeactiveerd. Dat heeft het Overlegcomité beslist. Als gevolg daarvan verdwijnt vanaf maandag 23 mei de mondmaskerplicht in het openbaar vervoer en het Passenger Locator Form voor de meeste reizen.
Het Overlegcomité stelt vast dat de besmettingen en het aantal nieuwe hospitalisaties een dalende trend volgen. Het reproductiegetal voor besmettingen en hospitalisaties blijft constant lager dan 1, wat wijst op een duidelijk zwakkere viruscirculatie. Ook het aantal ingenomen bedden op intensieve zorgen schommelt al geruime tijd rond de 100 en blijft daarmee ver onder de drempel van 300.
Mondmaskerplicht
De mondmaskerplicht vervalt overal behalve in ziekenhuizen, in medische kabinetten (bij de dokter) en in apotheken. Men moet dus niet langer een mondmasker dragen in het openbaar vervoer.
Wel blijft het mondmasker aangeraden op erg drukke plaatsen of in zorgomgevingen zoals woonzorgcentra of bij de tandarts, kinesist, psycholoog of logopedist. Ook het goed ventileren van binnenruimtes blijft sterk aangeraden omdat het een sterk wapen is tegen virusoverdracht en in het algemeen goed is voor ons welzijn, onze gezondheid en productiviteit.
Reizen
Het verbod op niet-essentiële reizen van buiten de Europese Unie wordt opgeheven. Ook vervalt de verplichting tot het testen op dag 1 en 7, de quarantaine van 10 dagen en het kunnen voorleggen van:
-
het Passenger Locator Form
-
een geldig vaccinatie-, herstel- of testcertificaat
Dit geldt echter niet voor reizigers die uit een land komen met een nieuwe zorgwekkende variant (Variant of Concern). Voor hen blijven de huidige regels van toepassing.
Crisisbeheer (‘pandemic preparedness’)
Sinds het uitbreken van de Covid-19 pandemie is er een duidelijke versterking gekomen van de verdedigingslinies, onder meer inzake testing, contact tracing, vaccinatie, ventilatie, capaciteit in de gezondheidszorg, pandemische surveillantie (inclusief genoom-sequencing) en mentaal welzijn. Het comité wil deze verdediging duurzaam verankeren en vraagt hiervoor advies aan het Covid Focal Point dat hiervoor nauw zal samenwerken met de deelstaten.
Het IMC Volksgezondheid zal onderzoeken of en hoe een extra boosterprik voor een betere bescherming tegen een eventuele nieuwe golf kan zorgen.
De minister van Volksgezondheid zal de epidemiologische meerwaarde van het Coronacertificaat en zijn plaats in de barometer verder onderzoeken.